Beslenme Tüpü Takma
Beslenme tüpü, ağız yoluyla yemek yemenin mümkün olmadığı durumlarda takılmaktadır. Yutma işlevinde bir sorun oluşması durumunda da mideye tüp yerleştirilmektedir. Bu yerleştirme işleminde endoskopiden faydalanılmaktadır.
Takılan tüp sonucunda; hastanın daha sağlıklı bir yaşam sürmesi ve beslenme işlevinin de yerine getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu işlem sırasında, cerrahi bir müdahale gerekmemektedir.
Nörolojik bir rahatsızlık olması durumunda, ağız ve boğaz bölgesine etki eden durumlar oluşabilmektedir. Perkütan Endoskopik Gastrostomi(PEG) yardımıyla mideye tüp yerleştirilir. Takılan tüp ile birlikte, hastalar sağlıklı bir düzeyde kalori almaktadır. Hastanın durumunda bir iyileşme olduğunda da tüp oldukça kolay bir şekilde çıkarılmaktadır.
Beslenme Tüpü Neden Takılır?
Beslenme tüpünün takılması, hastanın beslenme noktasında destek alması içindir. İnsanların en temel ihtiyaçlarından biri beslenmedir. Beslenme işlevi yerine getirilmediğinde ise vücudun farklı noktalarında çeşitli problemler söz konusu olabilmektedir. Mide ve bağırsak üzerinden hastaya besin desteği verilmesi daha uygun olan bir yöntemdir. Bu sebeple genelde PEG yöntemi kullanılmaktadır.
Bu yöntem oldukça avantajlıdır,
- Hastanın çeşitli enfeksiyonlara karşı korunması sağlanmaktadır. Halihazırda bir hastalığı olan kişilerin bir de enfeksiyon kapması, hastalığın seyrini de tehlikeli bir boyuta atabilmektedir.
- Genelde beslenme 4-6 hafta gibi uzun süreçlere yayılmaktadır. Bu sebeple bu yöntem daha niteliklidir.
- Farklı bir yöntemle beslenme tüpü takıldığında, hasta 1 ay gibi bir süre sonra zorunlu olarak PEG yöntemine geçirilmelidir.
Nazogastrik Sonda Nedir?
Nazogastrik sonda takma, bir kişinin burun yoluyla alınan ve mideye yerleştirilen bir tür medikal tüptür. Genellikle mideye sıvı gıda, ilaç veya diğer tıbbi amaçlar için kullanılır. Bu sonda, özellikle sindirim sistemi hastalıkları veya cerrahi sonrası beslenme desteği gereken durumlarda kullanılır.
Perkütan Endoskopik Gastrostomi Kimlere Uygulanmaktadır?
PEG, oldukça uzun bir süre boyunca hastanın normal bir seyirde beslenmesi mümkün olmadığında, başvurulan bir yöntemdir.
- Beyinle ilgili rahatsızlığı olanlar,
- Alzheimer,
- Demans,
- Kafa ile ilgili travmalar,
- Sinir sisteminde oluşan sorunlar,
- İnme ve felç durumlarından sonra meydana gelen bilinç kayıplarında
Genel olarak Perkütan Endoskopik Gastronomi kullanılmaktadır. Bu işlem endoskopi ile yapılmaktadır. Eğer tüp takılacak olan kişinin vital bulgularında herhangi bir problem yoksa anestezi yardımıyla tüp takılabilmektedir.
Tüp takılacak olan hastaların karnıyla ilgili daha önceden geçirmiş olduğu bir operasyon varsa bazı noktalarda dikkat edilmesi gerekmektedir. Fazla kiloya sahip olan hastaların yağ dokusu da fazla olduğu için bu yöntem esnasında bazı zorluklar yaşanabilmektedir. Ameliyat yaralarının direkt alt kısmında kalın bağırsak ile ilgili bir temas varsa hastanın diğer organlarına da zarar gelebileceği için tüp takılmamaktadır.
Beslenme Tüpü Nasıl Takılır?
Beslenme tüpü takılması, uzun soluklu beslenme desteği alması gereken hastalar içindir. Genel anestezi yapılarak takılabildiği gibi sedasyon işlemi ile birlikte endoskopi yoluyla da takılabilmektedir.
- Tüp taktıracak olan kişinin karın bölgesine bir kesik atılır.
- Endoskopi yardımıyla gastrik balon koyulmaktadır.
- Balonun işlevi endoskopi tüpünün yerinin sağlanmasıdır.
- Takılan tüp mide kısmına geçtikten sonra, tüpün kalan kısmı derinin alt kısmında kaplı olacak bir şekilde bırakılmaktadır.
- Bu açıklık ile dışarıdan beslenmeye yardımcı olunmaktadır.
Tüp takıldıktan sonra, hastalar beslenme aşamasından sonra oturmaya ve yatmaya dikkat etmelidir ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Takılan PEG tüpünde bir sorun yaşanması durumunda, hasta yakınları veya hasta bir müdahalede bulunmamalıdır, hemen doktora haber verilmelidir. Aynı zamanda takılan bölgenin etrafında herhangi bir ağrı veya kızarıklık olması durumunda da hızlı bir şekilde doktor aranmalıdır.
Beslenme Tüpü Faydaları
Beslenme tüpü faydaları oldukça fazladır. Hastaların beslenme işlevi artık katlanılamaz bir duruma geldiğinde ve kişi ağız yoluyla beslenemediğinde mecburi bir şekilde tüplere başvurulmaktadır. Takılan tüp sayesinde;
- Hastalar oldukça kolay bir şekilde beslenmektedir.
- Hastaların beslenme süreci çok daha kolay olmaktadır.
- Mide sebebiyle veya yemek borusu ile ilgili bir problemde tüp oldukça avantajlıdır.
- Kişiler dengeli ve düzenli bir şekilde beslenir.
- Takılan tüp sonucunda hasta yakınlarına bakım noktasında da fayda olacaktır. Tüp takılan hastaların bakım aşaması da daha kolay bir hale gelmektedir. Hastanın midesinde herhangi bir tüp takılı olmadığında; yenilen yiyeceklerin zarar vermemesi için öğütülmesi gerekmektedir. Diğer yandan sıvılar da tüp aracılığıyla verilir ve sonda beslenmesi gerekir. Ancak PEG yöntemi sayesinde hasta yakınlarının da rahatlığı söz konusu olmaktadır.
- Hastalar kullandıkları ilaçları da tüp aracılığıyla alabilmektedir.
- Hastaların yaşam standartlarında olumlu yönde bir artış yaşanmaktadır.
- Beslenme problemi olan bir hasta; yetersiz beslendiği için oldukça zayıflayabilir ve bu zayıflama süreci hastayı mental olarak da yıpratabilir. Buna paralel şekilde enerji eksikliği de yaşanacağı için günlük standartları gerçekleştirmek de zor olmaktadır. Tüp sayesinde bu sorunların hiçbiri ortaya çıkmamaktadır
Beslenme Tüpü Takılmadan Önce Yapılması Gerekenler
Beslenme tüpü takılmadan önce yapılması gereken bazı hazırlıklar bulunmaktadır. Tüp taktırmak isteyen hastanın;
- Genel olarak bir sağlık durumunda inceleme gerçekleştirilmektedir. Mide-bağırsak sistemini de içeren bu inceleme, detaylı bir şekilde yapılmaktadır.
- Yapılan incelemeler sonucunda, hastanın tüpü kullanma ve tolere etme düzeyine bakılır.
- Süreç esnasında hasta için ameliyatın ne kadar uygun olduğu, risk barındırıp barındırmadığı kontrol edilir. Bu esnada hastada bir risk oluşması durumunda, farklı bir yönteme geçilmektedir.
- Tüp takılma sürecinde önemli olan bir diğer nokta ise ameliyat öncesinde hastanın aç olmasıdır. Hasta ameliyata girmeden 8-12 saat önce yemek yemeyi kesmelidir. Besin takviyesi kesildiği zaman; midede bir boşalma sağlanır ve ameliyat esnasında oluşabilecek komplikasyonların da önüne geçilmiş olunur.
- Hastanın halihazırda kullanmış olduğu bir ilacı varsa doktorun da tavsiyesiyle bu ilaç kullanımına devam etmesi gerekir.
- Beslenme tüpü takılması esnasında, yapılması gereken bir diğer hazırlık da tüp takılacak olan kişinin bilgilendirilmesidir. Hem ameliyat süreci hem de sonraki süreçte herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına hastaya dikkatli bir şekilde bilgi verilmektedir. Hastalar bu tarz durumlarda genelde tedirgin olduklarından, hasta yakınlarının bu direktifleri çok iyi bir şekilde dinlemesi ve uygulaması gerekmektedir. Doktorun direktiflerine uyulduğu zaman, iyileşme süresi kısalır ve hasta daha kolay bir şekilde bu süreci atlatır. Daha sonrasında da meydana gelebilecek olan komplikasyonların da önüne geçilmiş olunmaktadır.
Tüm hazırlıklar sonucunda hastaya tüp takılır. Tüp takıldıktan sonra, takılan kısımdaki yaranın iyi bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Temizleme solüsyonu, sabun, steril gazlı bez, bu noktada kullanılmaktadır. Bahsedilen her şey, doktor dahilinde ve doktorun tavsiyesi ile yapılmalıdır.
Tüpte oluşabilecek olan bakterilerin ve enfeksiyonların azaltılması için tüpün temizliği de çok önemlidir. Son olarak beslenmeye ve ilaçlara da tüpten sonra çok dikkat edilmelidir.
Beslenme Tüpü Fiyatları
Beslenme tüpü fiyatları, kullanılan yönteme ve takılan tüpe göre değişkenlik göstermektedir. Taktırmış olduğunuz tüpü nerede taktırdığınız ve öncesindeki süreçler de maliyete etki etmektedir. Her hastanenin fiyatlandırma sistemi farklı olduğu için hastaneden hastaneye de değişkenlik gösterebilmektedir.
Tüp taktırmadan önce sizlere dikkat etmeniz gereken noktalarda bilgi verilecektir. Aynı zamanda fiyatlar hakkında da bilgi alabilir, aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz. Beslenme gibi en temel ihtiyaçlardan birinin yerine getirilemediği durumlarda takılan tüplerde fiyata çok da dikkat edilmemektedir. Kullanım amacınızı ve hastalığınız için ne kadar faydalı olduğunu gördüğünüzde, bütçe dostu uygun fiyatlar olduğunu bizzat siz de fark edeceksiniz.
Tüp taktırmak, hastanın hem fiziki hem de mental sağlığı için oldukça önemlidir. Beslenme tüpü hakkında aklınıza takılan her türlü soru için bizi telefonumuzdan arayabilir ve ya iletişim formumuzdan, bilgi alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.
Yorum Bırak
(0 Yorum)