Maltepe Sağlık Kabini, herkes için sağlık hizmetleri sunar

Adres:

Talatpaşa Cad. NO:25 Maltepe/İstanbul

Evde İğne Yapma (Evde Enjeksiyon)

Evde İğne yapma; vücutta yer alan;

  • Damar,
  • Doku,
  • Kanal,
  • Boşluk

İçerisine enjektör kullanılarak ilaç verme işlemidir. Sadece ilaç değil sıvı verme aşamasında da enjektör kullanılmaktadır. Damar  yolu açılarak veya kas  içine yapılmaktadır. İğne denildiğinde genel olarak pek çok kişi tedirgin olmaktadır.  Ancak kısa süren ve oldukça hızlı bir şekilde etki eden bir tedavi biçimidir.

Vücuda uygulanan evde iğne yapma enjeksiyon işlemi 3 şekilde yapılmaktadır;

  • Deri enjeksiyonu,
  • Kas enjeksiyonu,
  • Damar enjeksiyonudur.
Evde İğne Yapma, Evde Enjeksiyon Yapma, Kabinde İğne Yapma
Evde İğne Yapma,
Evde Enjeksiyon Yapma,
Kabinde İğne Yapma

Deri Enjeksiyonu Nedir?

Deri enjeksiyonu; en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Derinin alt kısmına iğne vurulması için üst kolun dış kısmı veya üst bacağın dış kısmı tercih edilmektedir.

Çok fazla tercih edilmemekle birlikte göğüs kısmında memenin üst tarafına veya karın bölgesine de iğne yapılabilmektedir. Derinin alt kısmına enjektör kullanılmadan önce, vurulacak olan kısmın alkol kullanılarak temizlenmesi gerekmektedir.

Alkol ile temizleme işlemi yapıldıktan sonra  sol el kullanılarak deri kısmı kaldırılmalıdır. Enjektör, deriye batırıldıktan sonra cildin alt kısmına doğru ilerlemektedir. İğne bazı durumlarda damara giremeyebilir, bunu anlamak için piston çok az geriye çekilmektedir. Geri çekildikten sonra enjektöre kan gelip gelmediği gözlemlenecektir.

Kan gelmediği görüldüğünde; ilaç yavaşça enjekte edilmelidir, kan gelirse de piston biraz çekilir ve yakın bir kısmına ilaç enjektesi yapılır. İlacın tamamı bittikten sonra pamuk yardımıyla delinen yer bastırılır ve iğne hızlı bir şekilde çekilir.

Kas Enjeksiyonu Nedir?

Kas enjeksiyonu genel olarak kalça kısmından yapılan bir işlemdir.  Baldıra veya kol kasına da yapılabilmektedir.

Kalça kısmından iğne vurulacağı zaman; hastanın kuyruk sokumunun sağ veya sol kısmına omurgayla dik bir şekilde bir çizgi çizilmektedir. İğnenin nereden vurulacağı bu şekilde tespit edilmektedir. Bu çizgiye de çizilen bir çizgi yardımıyla, hastanın kalçası 4 kısma ayrılmaktadır. Ayrılan kısımların üstüne ve dış olan bölgesine iğne yapılır.

Üst ve dış kısma iğne yapılmasının sebebi; diğer bölgelerin damarlarının çok daha sık olmasıdır. Diğer yandan siyatik sinir de bu bölgede bulunmaktadır. Basit bir işlem olarak görünse de yanlış bir tutum sergilenmesi, hastanın felç olmasına kadar ilerleyen bir durumdur. Bu yüzden alanında uzman olan veya bir sağlıkçı tarafından yapılmalıdır.

Hastaya enjeksiyon işlemi yapıldıktan sonra bölge alkolle iyi bir şekilde temizlenmelidir. Enjeksiyon işleminde; iğnenin kalın yerin en uzun parmakla tespit edilir, iğne de kalem gibi tutulmaktadır. Kalçaya dik olacak şekilde tutulması gerekmektedir. Daha sonrasında uygulanacak deri hafif bir şekilde gerilmelidir. İğnenin damarda olup olmadığı pistonun gerilemesiyle kontrol edilir.

Kontrol edilme aşamasında pistona kan geldiği gözlemlenirse, iğne farklı bir yere batırılmalıdır. Daha sonrasında ise enjektörün içinde bulunan ilaç, yavaş bir şekilde vücuda enjekte edilmelidir. Hastaya verilen ilacın miktarı bazı durumlarda çok olabilmektedir. İlaç miktarı çok olduğunda, uygulama aşaması da daha ağrılı olmaktadır. Bu ağrıyı azaltmak adına piston, uygulama esnasında ara ara geri çekilebilir. İlaç tamamen vücuda enjekte edildiğinde  iğne vücuttan çıkarılmaktadır. İğne vurulan kişinin vücudunda bir ağrı oluştuysa, bir süreliğine dinlenmesi tavsiye edilmektedir.

Hastalara bazen ayakta ya da oturarak da iğne vurulabilmektedir. Hastaya ayakta iğne yapılıyorsa, yukarıda bahsedildiği gibi yer belirlemek mümkündür. Ancak hastanın oturması durumunda, kalçadan taşan bir kısmın dış tarafındaki etli olan yerine iğne yapılmaktadır.

Damar Enjeksiyonu Nedir?

Damar enjeksiyonu, vücuda alınacak olan ilacın toplar damar yoluyla alınması işlemidir. Böylece ilaç direkt olarak dolaşım sistemine gitmektedir.

Bu yöntemde en uygun olan yer; kol kısmında dirseğin ön tarafında bulunan toplardamardır. Ön kısımda bulunan toplardamarlar M harfi şeklindedir. Bu M harfinin herhangi bir kısmına iğne vurulması mümkündür.

Damarın iç kısmına iğne yapılacağı zaman; hastanın kolunda, dirseğin üst tarafından bir lastik yardımıyla sıkma işlemi uygulanmaktadır. Yüzeyde olan toplardamarların kapanması sağlanmaktadır. Derinde olan atardamarların ise kapanmaması gerekmektedir. Sonraki aşamada kol gerilmelidir ve el kısmında dirseğe doğru hafif  bir masaj yapılmalıdır. Yapılan bu masaj sonucunda toplardamar kabarır. Dirsek kısmının ön tarafı alkol ile temizlenir ve enjekte işlemi uygulanır.

Evde İğne Yapma Ücretleri

Evde iğne ücretleri yaptırmak istediğiniz tedaviye göre değişkenlik göstermektedir. Uygulama aşamasında;

  • Aldığınız hizmetin türünün ne olduğu,
  • Kullanılan ilaçların ne olduğu,
  • Tedavinin süresi ve tedavi süreci

Gibi her türlü etken fiyatlandırma kısmında devreye girmektedir. Genel olarak bütçe dostu fiyatlar sunulmakla birlikte, işlemi yaptırdığınız yerin sistemi de bu noktada belirleyicidir. Düzenli olarak uzun süreler boyunca iğne vurulmanız gerektiğinde daha yüksek bir ücret öderken, birkaç günlük bir ilaç için daha uygun miktarlar ödersiniz.

Evde iğne yapmak ne kadar zor olabilir ki? Diye düşünen kişiler vardır. Bu noktada özellikle belirtmek istediğimiz şey, yanlış bir işlemin kişiyi felce kadar götüreceğidir. Bu işi çok iyi bilen birine iğne vurdurtmanız tavsiye edilmektedir.

Evde İğne Yapma Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evde iğne yapma oldukça basit bir süreçtir. Ancak bu basit süreç esnasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Genel olarak insanlar iğneden korkmaktadır. Bu sebeple enjeksiyon aşamasında riskli olan bir davranış, hastayı daha da tedirgin edecektir.

Hastalıklara iğnelerin etkisi hem daha hızlı hem de oldukça fazla olduğu için sık uygulanan bir tedavi şeklidir. Örneğin hastada demir eksikliği bulunduğu bir durumda; demir oranı oldukça düşük bir miktardaysa daha hızlı sonuç almak adına hap yerine iğne reçetelendirilmektedir.

  • İğneyi vuracak olan kişinin ellerini oldukça iyi bir şekilde dezenfekte etmesi gerekir. Aynı zamanda kullanılacak olan ilacın son kullanma tarihi kontrol edilmelidir. Önceden alınmış olan önlemlerin hepsi, daha sonrasında meydana gelebilecek her türlü riskin de önüne geçecektir.
  • Enjekte edilecek olan ilacın el ile ısıtılması gerekmektedir. Isıtıldıktan sonra kullanılacak olan enjektör paketinden çıkarılmalıdır.
  • Enjektör, ışığa doğru tutulur. Sonrasında iğne kısmında bulunan hava alınır ve ilaç ittirilir.
  • Enjeksiyon uygulamasında en önemli olan noktalardan biri de alkollü pamuk yardımıyla iğne yapılacak olan yerin silinmesidir. Bu noktada mikrop kapılması, farklı bir rahatsızlığı da beraberinde getirecektir.
  • İğne kontrollü ve yavaş bir şekilde yapıldıktan sonra hızlı bir şekilde çekilmelidir. İğne çekilen yere de pamuk yardımıyla baskı yapılmalıdır. Pamuk yardımıyla baskı yapılmasının nedeni şişliklerin veya kızarıklıkların önlenmesidir.
  • İğne yapacak olan kişinin her an soğukkanlı bir tutum sergilemesi gerekmektedir. Panikle yapılan yanlış bir hareket iğnenin derinin alt kısmında kırılması gibi ciddi sorunlara yol açacaktır.
  • İğne yapılan yerin oldukça aydınlık bir ortam olması gerekir.
  • İğne yapacak olan kişinin, bu işlemi çok iyi bir şekilde öğrenmesi gerekmektedir.

Herhangi bir hastalığınız için bir doktora başvurduğunuz zaman; sizlere belirli ilaçlar ile birlikte iğne de yazabilir. Uzman doktorunuzun yazmış olduğu bu iğnelerin doktorun belirlediği aralıklarla yapılması gerekmektedir. Bazı ilaçların çok uzun süreli kullanılması vücut sistemi için uygun değildir.  Bu sebeple aralıklı şekilde kullanılması gerekebilmektedir.

Evde İğne yapma aşamasında doktorunuz size gerekli olan her türlü bilgiyi verecektir. Hastanede yaptırabileceğiniz gibi sağlık kabinlerinde veya çeşitli sağlık kuruluşlarında da iğneleri yaptırabilirsiniz. Aynı zamanda evinizde de iğne yaptırmanız mümkündür.

Aklınıza takılan herhangi bir soru için dilediğiniz zaman bizimle telefon numaramızdan ve ya iletişim formumuzdan bizimle görüşebilirsiniz. Maltepe Sağlık Kabini olarak size sağlıklı günler dileriz.


Yorum Bırak

(0 Yorum)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgi İçin: 0537 928 29 18
× Whatsapp