Nazogastrik Sonda Nedir?
Nazogastrik sonda, herhangi bir şey yerken, çiğnemede ve yutmada zorluk yaşayan kişilerin beslenmesine yardımcı olmak için takılan kataterdir. Beslenme sondası olarak da adlandırılmaktadır.
Beslenme en temel ihtiyaçlardan biri olduğu için, hastalara bu işlem uygulanırken, mutlaka alanında uzman biri gerekmektedir. Burundan mideye kadar olan kataterin takılması, profesyonellik gerektirmektedir.
Herhangi bir sebeple çok uzun bir süredir beslenmekte zorlanan hastalara ev ortamında da sonda takılması mümkündür. Halihazırda farklı bir hastalığa da sahip olan kişilerin, tekrardan hastaneye gelmelerine ve yorulmalarına gerek yoktur. Maltepe Sağlık Kabini ekibi olarak çağrı merkezimizi aradığınızda, çok kısa bir sürede evinize bir ekip yönlendirmekteyiz.
- 3-4 günden fazla bir süredir ağız yolu ile beslenmeyen,
- Çiğneme konusunda sorun yaşayan,
- Yutma problemi olan
Hastalarımız bize hemen ulaşabilirler.
Nazogastrik Sonda Ne İşe Yaramaktadır?
Nazogastrik sonda oldukça işlevsel bir uygulamadır.
- Enteral beslenme,
- İlaç uygulaması,
- Mide içeriğinin aspire edilmesi
Gibi çeşitli işlevleri bulunmaktadır.
- Enteral beslenme sürecinde; yutmada sorun yaşayan ve buna bağlı şekilde beslenmesi yetersiz kalan hastalara nazogastrik sonda takılmaktadır. Sindirim sisteminin kullanılması ile birlikte direkt olarak mideye ve bağırsaklara besin aktarımı sağlanmaktadır. Özel olarak ayarlanan ve sıvı halde bulunan besinler, hastaya verilir ve hastanın ihtiyaç duyduğu besin düzeyi de bu şekilde sorunsuz olarak karşılanır. Yeterli besin alan hastaların enerjisi de buna uygun şekilde artmaktadır. Besin eksikliğinden kaynaklı meydana gelen pek çok hastalık vardır. Maltepe Sağlık Kabini tarafından takılan sondalar sayesinde bu hastalıkların da önüne geçilmiş olunmaktadır.
- İlaç uygulaması; oral yolla ilaçlarını almakta zorlanan hastalar için yapılmaktadır. Hastanın alması gereken ilaçlar, öncelikle uygun bir şekle getirilmektedir. Daha sonrasında da sonda yardımı ile direkt olarak mideye verilmesi sağlanmaktadır. Böylece hasta ilaçlarını düzgün bir şekilde kullandığı için, tedavisinde de herhangi bir aksaklık söz konusu olmamaktadır.
- Mide içeriğinin aspire edilmesi gereken durumlar vardır. Herhangi bir hastanın ameliyat olmadan önce veya midesinde bir fonksiyon bozukluğu yaşaması durumunda midesi sonda yardımıyla temizlenebilmektedir. Midenin temizlenmesi, hastaya rahatlama sağlayan bir durumdur. Aynı zamanda ameliyat sürecinde gerçekleşebilecek olan komplikasyonların da önüne geçilmiş olunmaktadır.
Evde Nazogastrik Sonda Takma
Evde nazogastrik sonda takma nasıl yapılır? Süreç ne şekilde ilerler? Adı altında pek çok soru almaktayız.
- Öncelikle alanında uzman biri tarafından, hastaya nazogastrik sonda takılacağına karar verilmesi gerekmektedir. Her türlü hastalık sürecinde sonda takılması uygun bir işlem değildir. Aynı zamanda aile yakınlarının da sonda takma işlemini onaylaması gerekmektedir.
- Karar verilme aşamasından sonra uzman bir sağlık ekibiyle iletişime geçilmelidir. Çağrı merkezimiz 7/24 aktif olduğu için, dilediğiniz her an bize ulaşmanız mümkündür.
- Çağrı merkezimizi aradığınızda, sizin müsait olduğunuz gün ve saatte bir randevu ayarlanmaktadır. Alanında uzman olan hemşire, sonda takma işlemi için adresinize gelmektedir.
- Maltepe Sağlık Kabini ekip arkadaşlarımız, adresinize geldiğinde öncelikle yapılacak olan işlem hakkında, hastaya ve hasta yakınlarına detaylı bir şekilde bilgi vermektedir. Aynı zamanda sizin merak ettiğiniz bir soru olduğunda da sorabilirsiniz.
- Uygulama esnasında gerekli olan; hijyenik eldiven, NG sonda, enjektör, catajel ve bant ekibimiz tarafından hazırlanmaktadır. Kullanılan bant, flaster banttır.
- Katater takılmadan önce hemşirelerimiz ölçüm yapmaktadır. Mideye kataterin yol alma durumu ölçülmektedir. Daha sonrasında da işaretleme yapılmaktadır.
- Sonda takma esnasında; hastalarımızın ağzından veya burnundan sıvı gelebilir, bu oldukça normaldir. Bu tarz bir durum yaşanması olasılığına karşı hastanın göğüs kısmına bir örtü örtmekteyiz. Aynı zamanda çenesinin bulunduğu alt alana da böbrek küveti yerleştirmekteyiz. Hastalarımızda eğer takma diş varsa, çıkarmalarını talep etmekteyiz.
- Taktığımız sondanın burun kısmından mideye inişinin daha rahat bir şekilde olması için, kayganlaştırıcı jel kullanmaktayız.
- Uygulama esnasında hastalarımız yutkunduğunda, sonda daha kolay ve hızlı bir şekilde ilerlemektedir.
- Maltepe Sağlık Kabini hemşire arkadaşlarımız, sondanın istenilen noktaya kadar gelip gelmediğini kontrol etmektedir. Sondanın uç kısmına bir enjektör takılır ve piston yardımıyla kontrol sağlanır.
- Son olarak da sondanın çıkmaması için flaster bant kullanılarak sabitleme yapılmaktadır.
Hastalarımızın artık sondaya ihtiyaçları olmadığına karar verdiğimiz zaman da sonda çıkartılmaktadır. Bu esnada hemşire arkadaşlarımız öncelikle yine hastayı ve hasta yakınlarını bilgilendirmektedir. Sizin onayınız olmadan hiçbir işlem yapılmamaktadır. Yapışkan olan flaster bant burundan öncelikle çıkartılmaktadır. Göğüs kısmına önlem amaçlı olarak bir bez serilmektedir. Daha sonrasında da sonda çekilerek çıkartılmaktadır. Sonda hastadan alındıktan sonra rahat bir şekilde yatmasına müsaade edilmelidir.
Nazogastrik Sonda Uygulaması
Nazogastrik sonda uygulaması da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Hastanın genel durumu ve hastalığının nasıl ilerlediği, sondanın takılma süresi konusunda belirleyici olan etmenlerdir. Genel olarak slikon sondalar 30 gün gibi bir süre kalmaktadır. Bu sürede de hemşire arkadaşlarımız sık sık eve ziyarete gelerek hastanın kontrolünü yapmaktadır.
Nazogastrik olan sondalar takıldıktan sonra genel olarak 30 günlük şekilde planlanmaktadır. Ancak uyum sorunları gibi sebeplerle daha önce kaza sonucu çıkması da mümkündür. Kaza oluştuktan sonra bir uzmana başvurulmalıdır ve uzman desteğiyle sondanın değişimi yapılmalıdır.
Nazogastrik Sonda İle Beslenme Dikkat Edilecek Noktalar
Nazogastrik sonda takıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Evde sağlık hizmeti veren ekip arkadaşlarımız, sondayı taktıktan sonra gerekli olan tüm kontrolleri detaylı bir şekilde yapmaktadır. Daha sonrasında aile yakınlarına; acil durumda ne yapmaları gerektiğini, günlük rutinleri anlatmaktadır. Hasta yakınlarından gelen sorular da cevaplanmaktadır.
- Hastanın burnuna takmış olduğumuz flasterin gevşeme durumu olduğunu ve bu gevşeme esnasında ne yapılması gerektiğini,
- Hastanın beslenme sürecinin ne şekilde gerçekleşeceğini,
- Ağızdan bir beslenme söz konusu olmadığı için dudakların ve ağız kısmının çatlayabileceğini
Ve bu durumların oluşması esnasında neler yapılacağını dikkatli bir şekilde anlatmaktadırlar. Beslenme sondasının bazı durumlarda çıkması mümkündür. Yerindelik kontrolü hakkında da bilgi verilmektedir. Tüm bunlara dikkat etmeniz durumunda, herhangi bir sorun yaşamayacağınızdan emin olabilirsiniz.
Evde Nazogastrik Sonda hizmeti hakkında merak ettiğiniz her şeyi, iletişim bilgilerimiz üzerinden bize ulaşarak öğrenebilirsiniz. 7/24 açık telefon numaramız: 0537 928 29 18. Şimdiden teşekkür ederiz.
Yorum Bırak
(0 Yorum)